Coneguem l’islam

La doctora Claude-Brigitte Carcenac, especialista en història de les religions i professora del Departament de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, acaba de publicar a Eumo Editorial Coneguem l’islam.

A partir d’una pregunta inicial, “Què és, doncs, l’islam?”, l’autora tracta des dels aspectes més fonamentals d’aquesta religió, com són la biografia del profeta Mahoma, l’Alcorà, els hadits o la xara, la llei islàmica, als elements més vinculats a la vida quotidiana dels seus practicants. El camí entre aquests dos punts la porta a endinsar-se en altres qüestions, no per això menys importants: les obligacions religioses del musulmà, el gihad, la família com a pilar de la societat i el rol de la dona. En aquest recorregut lògic, multitud de conceptes i d’imatges que són presents a les nostres ciutats i als mitjans de comunicació troben una explicació ben completa que ens permet d’entendre, bastir ponts i allunyar-nos dels estereotips perquè, tal com diu Carcenac, “per viure en harmonia una societat ha de cedir a cadascú el seu lloc, acceptar la multiculturalitat i tendir cap a la interculturalitat entesa com un diàleg entre els que són diferents. El procés passa necessàriament per la coneixença mútua entre uns i altres” (p. 9).

Això sense deixar de banda el fet que Coneguem l’islam ens acosta a aspectes que de ben segur molts ignoràvem, com ara l’existència d’una Declaració Islàmica Universal dels Drets Humans del 1981, que es presenta en annex; la diferència entre el petit gihad, és a dir, la guerra santa, i el gran gihad, l’esforç personal per millorar; el funcionament del sistema financer islàmic que parteix de les prescripcions de l’Alcorà i que és molt diferent del que impera a Occident; entre altres curiositats que, fins i tot, poden arribar a sorprendre.

Així doncs, aquesta obra és, al nostre parer, una excel·lent eina per al coneixement d’una realitat que és extraordinàriament complexa i diversa, i un instrument de reflexió en relació amb una religió que ens és tan llunyana i tan propera alhora.

El llibre es va presentar el passat dia 15 de març a la llibreria Claret de Barcelona i el 19 de març a la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll. D’altra banda, els mitjans de comunicació també s’han fet ressò de la publicació amb entrevistes a Claude-Brigitte Carcenac als programes Quatre paraules d’El 9 TV i Ningú és perfecte de Ràdio Valira. El proper 17 d’abril, se’n farà la presentació a la llibreria Muntanya de Llibres de Vic. Durant l’acte, l’autora conversarà amb Antoni Portell, mestre, formador i divulgador de temes educatius.

Avatar photo

About Gemma Delgar

Doctora en Filologia Francesa (UAB) i Màster en Lingüística Aplicada (UAB). Professora de Llengua Francesa i de Traducció de la Llengua C (francès) al Grau de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades (UVic-UCC, UOC). Membre del Grup de Recerca en Aprenentatge i Comunicació (UVic-UCC).
This entry was posted in Catalan, New books. Bookmark the permalink.

Please respond to this Tradiling post.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.