La doctora Claude-Brigitte Carcenac, especialista en història de les religions i professora del Departament de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, acaba de publicar a Eumo Editorial Coneguem l’islam.
A partir d’una pregunta inicial, “Què és, doncs, l’islam?”, l’autora tracta des dels aspectes més fonamentals d’aquesta religió, com són la biografia del profeta Mahoma, l’Alcorà, els hadits o la xara, la llei islàmica, als elements més vinculats a la vida quotidiana dels seus practicants. El camí entre aquests dos punts la porta a endinsar-se en altres qüestions, no per això menys importants: les obligacions religioses del musulmà, el gihad, la família com a pilar de la societat i el rol de la dona. En aquest recorregut lògic, multitud de conceptes i d’imatges que són presents a les nostres ciutats i als mitjans de comunicació troben una explicació ben completa que ens permet d’entendre, bastir ponts i allunyar-nos dels estereotips perquè, tal com diu Carcenac, “per viure en harmonia una societat ha de cedir a cadascú el seu lloc, acceptar la multiculturalitat i tendir cap a la interculturalitat entesa com un diàleg entre els que són diferents. El procés passa necessàriament per la coneixença mútua entre uns i altres” (p. 9).
Això sense deixar de banda el fet que Coneguem l’islam ens acosta a aspectes que de ben segur molts ignoràvem, com ara l’existència d’una Declaració Islàmica Universal dels Drets Humans del 1981, que es presenta en annex; la diferència entre el petit gihad, és a dir, la guerra santa, i el gran gihad, l’esforç personal per millorar; el funcionament del sistema financer islàmic que parteix de les prescripcions de l’Alcorà i que és molt diferent del que impera a Occident; entre altres curiositats que, fins i tot, poden arribar a sorprendre.
Així doncs, aquesta obra és, al nostre parer, una excel·lent eina per al coneixement d’una realitat que és extraordinàriament complexa i diversa, i un instrument de reflexió en relació amb una religió que ens és tan llunyana i tan propera alhora.
El llibre es va presentar el passat dia 15 de març a la llibreria Claret de Barcelona i el 19 de març a la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll. D’altra banda, els mitjans de comunicació també s’han fet ressò de la publicació amb entrevistes a Claude-Brigitte Carcenac als programes Quatre paraules d’El 9 TV i Ningú és perfecte de Ràdio Valira. El proper 17 d’abril, se’n farà la presentació a la llibreria Muntanya de Llibres de Vic. Durant l’acte, l’autora conversarà amb Antoni Portell, mestre, formador i divulgador de temes educatius.