Dijous 15 de novembre a les 19.30, es va presentar a la Llibreria Laie de Barcelona el llibre Converses amb catalanes d’avui. Hi van intervenir Montse Ayats, directora d’Eumo Editorial, Ivet Castaño, coordinadora territorial a Barcelona de l’Institut Català de les Dones, Francesc Codina, degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la Universitat de Vic, i Pilar Godayol, editora de l’obra.
Quatre dècades després que Montserrat Roig recollís a Retrats paral·lels diverses entrevistes que féu entre 1970 i 1978 a personatges del nostre país, homes i dones “exemplars”, per dir-ho com ella, neix amb un propòsit similar Converses amb catalanes d’avui. Aleshores l’escriptora i periodista confessava la il·lusió que el seu llibre fos “un començament”. “Un començament d’una petita crònica del nostre país”. Amb aquest deliri i voluntat de continuar la tasca de recuperació i visibilització de gent de casa nostra, en aquest cas des d’un punt de vista femení, vam iniciar aquest projecte en el si del grup de recerca “Estudis de gènere: traducció, literatura, història i comunicació” de la Universitat de Vic.
Des de l’inici ens vam proposar fer entrevistes a dones “exemplars” de diferents àmbits de la cultura i la ciència catalanes. Les entrevistes pretenien tenir caràcter testimonial i documental, i volien revisar les experiències viscudes en l’àmbit de coneixement en què han despuntat aquestes dones. Sovint els cercles professionals i intel·lectuals han admès només la dona “excepcional”, la dona “per mostra”. Amb aquest llibre nosaltres reivindiquem la força de la memòria femenina i l’obligació de crear xarxes vitals i professionals amb les nostres mares i germanes culturals. Conèixer les seves trajectòries, les seves actituds i els seus pensaments ens pot estimular personalment i creativament, alhora que ens pot oferir visions, paisatges i contrastos de la nostra geografia que desconeixíem.
Converses amb catalanes d’avui no ha estat un viatge curt. Les setze entrevistes s’han desenvolupat en un període de quatre anys (del 2008 al 2011) i en actes acadèmics oberts a la ciutadania; concretament, s’han celebrat al plató número 2 de la Universitat de Vic. Ha estat un goig irrepetible poder gaudir en primer pla de la serenor, la lucidesa, i l’energia vital de (i ho dic per ordre de realització de l’entrevista) Rosa Maria Calaf, Montserrat Tresserras, Pilar Bayer, Carme Riera, Montserrat Abelló, Pilar Benejam, Isabel-Clara Simó, Núria Albó, Maria Antònia Oliver, Carme Valls-Llobet, Susana Solano, Teresa Forcades, Marina Subirats, Olga Xirinacs, Maria del Mar Bonet i Lina Badimon. Hem pogut comprovar que són dones inquietes, coratjoses, inconformistes, i sobretot molt sàvies i coherents. Conversar-hi, descobrir-les i admirar-les ha estat una experiència irrepetible, inenarrable. Moltes gràcies a totes, per fer-nos confiança, per acceptar la nostra proposta sense condicions, amb generositat i alegria!