Els refranys més usuals de la llengua catalana

Us convidem a participar en un amè projecte universitari sobre Els refranys més usuals de la llengua catalana. Es tracta d’un formulari senzill en el qual només heu de clicar les dites que useu/useu poc/no coneixeu.

Teniu temps fins Sant Joan!

Més info (i descàrrega) al blog del projecte

https://www.refranysmesusuals.cat

i al vídeo de la notícia apareguda a Vallès Visió
https://www.youtube.com/watch?v=tOzPqVI1cTY

Els coordinadors del projecte “Els refranys més usuals de la llengua catalana”
refranysmesusuals@gmail.com
som: Joan Fontana (UB), José Enrique Gargallo (UB), Víctor Pàmies (www.dites.cat) i Xus Ugarte (UVic).

No cal dir que us convidem a la difusió del projecte entre les vostres coneixences!

No us perdeu l’entrevista a Xus Ugarte demà dimecres a la tarda, a Ràdio Vic, per parlar d’aquest interessant projecte!

Us heu preguntat mai quins són els refranys que utilitzeu més sovint?
Sou refranyers de mena? Diuen que de mica en mica s’omple la pica i voldríem  demanar als participants que aportessin el seu pòsit de refranys per poder obtenir una mostra significativa de quins són els més usuals i coneguts de la nostra llengua.

Quatre estudiosos, vinculats a les Universitats de Vic i Barcelona, de la paremiologia han sumat esforços per determinar quins són els refranys més coneguts i usats de tot l’àmbit catalanoparlant a través de l’estudi Els refranys més usuals de la llengua catalana: Joan Fontana (paremiòleg coneixedor de la llengua i cultura romaneses), José Enrique Gargallo (expert en paremiologia romànica i investigador principal del projecte ParemioRom, “Paremiologia romànica: refranys meteorològics i territori”), Víctor Pàmies (lingüista, especialitzat en paremiologia digital) i Xus Ugarte (especialista en traducció paremiològica).

Les dites i els proverbis determinen el pòsit cultural d’un poble o d’una comunitat. Tots els parlants en coneixen i n’usen, més o menys sovint, en determinades situacions comunicatives. I  els nous parlants també han d’aprendre, al costat dels rudiments gramaticals i el lèxic bàsic, un seguit d’expressions que juguen amb el llenguatge metafòric i figurat.
La pretensió és lligar la tradició d’estudis de “mínims paremiològics” (el conjunt bàsic de dites d’un grup de parlants) amb altres estudis semblants, com el Top ten de refranys catalans, que aprofiten les noves tecnologies per reformular-ne l’abast i el contingut d’una manera més eficient.

A través d’un formulari digital amb mig miler de refranys, que us podeu descarregar des de l’adreça www.refranysmesusuals.cat, classificats en una quinzena de grups temàtics, es pretén que les persones que emplenin l’enquesta les validin pel que fa a ús i coneixement.
Aquesta mostra de 500 refranys parteix de la reelaboració de diversos estudis anteriors sobre la popularitat dels refranys, passats pel sedàs i la consulta a especialistes i bons coneixedors de les diverses zones i parlars de la llengua catalana, perquè tots els territoris s’hi sentin representats.

L’objectiu és aconseguir pel cap baix un miler d’enquestes emplenades, representatives de tot el domini lingüístic, durant un termini d’uns sis mesos per, posteriorment, poder analitzar i fer-ne un escrutini i estudi més profund.
Com que entenem que completar tota l’enquesta demana un esforç i una dedicació, volem compensar els participants amb l’exclusiva, abans que l’estudi vegi la llum, del llistat dels refranys més votats en un document digital que els farem arribar per correu electrònic.

Moltes gràcies per endavant!!

This entry was posted in Profession. Bookmark the permalink.