Manuel Llanas repassa en un llibre la vida de la llibreria Canuda, de Barcelona, i de la seva antecessora, la llibreria Cervantes, i també la trajectòria de la família Mallafré al capdavant del negoci durant vuit dècades (1931-2013).
Llanas ha construït un relat a partir de les vivències explicades per Santiago Mallafré sobre l’època del seu pare, Ramon Mallafré, l’iniciador del negoci, i la seva pròpia, al timó d’ambdós establiments. Vuit dècades d’activitat empresarial dedicada al comerç de llibre vell a Barcelona concentrades en una narració, amena i alhora molt ben documentada per l’autor. Al llarg d’aquesta atípica però perfectament estructurada biografia, podem anar resseguint els aspectes principals que són característics de l’activitat. S’hi parla de les compres de biblioteques particulars, dels preus dels llibres, de l’organització interna, dels sistemes de difusió i publicitat dels llibres, de l’emmagatzematge, dels furts… També s’hi expliquen les grans decisions estratègiques que durant tots aquests anys van anar guiant l’acció empresarial dels Mallafré, pare i fill, i un bon gruix d’anècdotes viscudes en uns establiments pels quals van passar milions de ciutadans anònims i no tan anònims, cercant amb deler alguna peça cobejada o simplement a fer-hi una mica el xafarder.
El llibre és de lectura molt agraïda perquè l’autor hi ha combinat sàviament tres ingredients principals: en primer lloc el privilegi de la proximitat vivencial de Santi Mallafré respecte als fets; en segon lloc, el profund coneixement que acumula el mateix Llanas sobre el món editorial i del llibre a Catalunya, cosa que li permet oferir als lectors una precisa descripció del context exacte en el qual s’han d’emmarcar els fets i obsequiar-los amb pertinents reflexions sobre l’evolució de tot plegat; i, en tercer lloc, una qualitat narrativa i descriptiva que fan gaudir encara més del periple de la llibreria.
Avui, quan aquest tipus d’establiments estan deixant de poblar els carrers de les ciutats d’arreu del món, és un bon moment per recuperar la història d’una llibreria que fou tota una institució cultural i un centre d’activisme del coneixement i de la lectura. Els llibres porten en la seva pròpia natura la missió de transmetre coneixements, sensacions, emocions, passions, i en les llibreries de vell els llibres han trobat sempre segones i terceres oportunitats d’espargir el seu contingut. I per a moltes persones la Canuda ha estat un temple en el qual s’entrava, oberta la ment, a deixar-se interessar per qui sap quines noves idees, perspectives, disciplines o curiositats. Oportuníssima, doncs, la narració de Manuel Llanas com a homenatge a aquestes cases on renaixien els llibres en contacte amb nous lectors, exemplificades en les llibreries Cervantes i Canuda, de Barcelona.
Manuel LLANAS. La Canuda i el comerç del llibre vell. Converses amb Santi Mallafré. Barcelona: Comanegra, 2020. 221 pàg. ISBN 978-84-18022-40-1
Fitxa del catàleg de Comanegra