
On subjectivity
El Simposi Art i Traducció s’emmarca en les XIX Jornades de Traducció, el 5 de novembre 2019, i està dedicat al reconeixement de la traducció com una pràctica intercultural i transdisciplinar per mitjà de la visibilització del seu paper en les pràctiques artístiques contemporànies. A més d’això, aquest simposi també forma part de les activitats de la Setmana de la Ciència 2019.
La jornada consistirà de dues parts. En la primera, matinal, que tindrà lloc a la Sala Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic, es presentaran tres ponències. Per començar, Antoni Muntadas (Barcelona, 1942), artista i docent de l’Instituto Universitario di Architettura di Venezia, inaugurarà el simposi amb la conferència “Traducció, arxius i protocols” en què contextualitzarà els seus projectes On Translation (1995 – en curs) i Asian Protocols (2011-2018). La rellevància d’aquesta presentació recau en el fet que, amb treballs com aquests, Muntadas ha forjat una anàl·lisi dels processos de traducció intercultural que caracteritzen les societats de la globalització.
A continuació, la catedràtica África Vidal Claramonte, de la Universitat de Salamanca, exposarà les seves reflexions entorn de l’art des de l’òptica dels innovadors estudis de la posttraducció en la ponència “Traducir para mirar, mirar para traducir el mundo”. Després, l’artista i doctora de la UVic Anna Dot oferirà “La posttraducció artística i les seves característiques a l’era digital”, centrada en assenyalar els usos de les tecnologies de la traducció en l’obra de Muntadas i en d’altres artistes contemporanis.
La segona part de la jornada, a la tarda, se celebrarà a ACVic Centre d’Arts Contemporànies, i es dedicarà a la realització d’un taller pràctic amb Muntadas. L’artista compartirà les metodologies emprades en un dels seus treballs més paradigmàtics, On Subjectivity (1978). Aquest exercici ens vol convidar a interpretar col·lectivament el context dels mitjans de comunicació en relació amb les nocions clau del pensament de Muntadas, com “traducció”, “mitjans, “espai públic”, “ideologia” i “poder”. L’investigador Pablo Santa Olalla, de la Universitat de Barcelona, també arxiver de l’Arxiu Muntadas Centre d’Estudis i Recerca de Barcelona (Arxiu/AM), coordinarà el taller, per a l’organització del qual també s’ha comptat amb la col·laboració de El 9 Nou. L’acte de clausura anirà a càrrec de la doctora de la UVic i crític d’art Ana M. Palomo.